شبکه کامپیوتری چیست؟
اگر شما در حال مطالعه این مقاله هستید، پس قطعا تجربه استفاده از کامپیوتر را دارید. اما آیا تا کنون به این فکر کردهاید که چگونه میتوانید چندین کامپیوتر را به هم متصل کرد؟ آیا میدانید شبکه کامپیوتری (computer network) چیست؟ آیا با انواع شبکه های کامپیوتری آشنایی دارید؟ اگر پاسخ این سوالات را نمیدانید، جای نگرانی نیست. چرا که گروه امداد آی تی با توجه به تخصصی که در حوزه خدمات شبکه دارد، این مقاله پاسخ سوالاتتان در این زمینه را خواهد داد.
شبکه کامپیوتری چیست؟
عبارت شبکه کامپیوتری ممکن است برای بسیاری مفهوم پیچیده و مشکلی به نظر برسد. در حالی که اینطور نیست. اگر بخواهیم تعریف سادهای از شبکههای کامپیوتری در اخیتارتان قرار دهیم، باید بگوییم:
” شبکه رایانهای به گروه یا گروهی از رایانهها گفته میشود که با یکدیگر در ارتباط هستند. با استفاده از لینکهایی که بین تمام سیستمهای موجود در شبکه وجود دارد، شما می توانید دادهها و برنامههایتان را با سایرین به سادگی به اشتراک بگذارید.”
بنابراین، شما میتوانید طی انجام شبکه سازی، دو یا چند دستگاه را جهت به اشتراک گذاری داده ها از نقطه اصلی با دیگران در ارتباط قرار دهید. دستگاههای موجود در شبکه از انواع مختلفی از پروتکلها و الگوریتمها برای انجام این نوع ارتباطات استفاده میکنند تا نحوه انتقال و دریافت دادههای نهایی را تعیین کنند.
انواع شبکه های کامپیوتری
شبکههای رایانه ای با توجه به اندازه یا ساختارشان طبقه بندی میشوند. در نتیجه شبکه کامپیوتری عمدتاً به چهار نوع تقسیم میشود:
شبکه محلی یا LAN (Local Area Network)
شبکه محلی (Local Area Network) گروهی از رایانه است که در یک فضای کوچک مانند یک ساختمان، دفتر و غیره با یکدیگر در ارتباط هستند. بیشتر LAN ها برای اتصال دو یا چند رایانه شخصی به طور همزمان با کمک یک وسیله ارتباطی مانند چند سوئیچ و کابل مورد استفاده قرار میگیرند. در میان انواع شبکه کامپیوتری، پیاده سازی این نوع شبکه هزینه بسیار کمی دارد. چرا که سخت افزار کم هزینهای مانند هاب، آداپتورهای شبکه و کابلهای اترنت برای پیاده سازی آن نیاز است.
مزایای شبکه محلی چیست؟
- انتقال داده با سرعت بالا
- امنیت بالا جهت به اشتراک گذاری انواع دادهها
شبکه شخصی یا PAN (Personal Area Network)
در این نوع شبکه، شبکه در اطراف یک فرد مستقر است که دامنه معمولی آن حدود ۱۰ متر است. همان طور که از اسم این نوع شبکه مشخص است، از شبکه شخصی میتوان برای انجام امور شخصی استفاده کرد. ایده پیاده سازی این شبکه برای اولین بار توسط توماس زیمرمن مطرح شد. دستگاههای رایانه ای شخصی که برای توسعه شبکههای شخصی استفاده میشوند عبارتند از: لپ تاپ ، تلفن همراه و مدیا پلیر.
انواع شبکه شخصی:
شبکه شخصی سیمی
در این شبکه از USB برای ایجاد شبکه شخصی Wired Personal Area استفاده میشود.
شبکه شخصی بی سیم
این شبکه بر اساس فناوری بلوتوث و Wi-Fi کار کرده و برد کمی دارد.
چند نمونه از شبکه شخصی:
- Body Area Network : یک شبکه است که به همراه یک انسان حرکت میکند. به عنوان مثال ، یک شبکه تلفن همراه.
- شبکه آفلاین (Offline Network) : شبکه آفلاین یا خانگی به شبکهای گفته میشود که از اجزایی مانند چاپگر، رایانه، تلویزیون و … تشکیل شده است.
- Small Home Office : برای اتصال انواع مختلفی از دستگاهها به اینترنت و سپس استفاده از VPN با شبکه شرکتی استفاده میشود.
شبکه گسترده یا WAN (Wide Area Network)
شبکه گستردهای شبکهای است که در یک منطقه جغرافیایی بسیار بزرگ مانند ایالت یا کشور قابل توسعه است. شبکه گسترده محدود به یک مکان واحد نیست و از طریق خط تلفن، کابل فیبر نوری و پیوندهای ماهوارهای در یک منطقه جغرافیایی بسیار بزرگ پخش میشود. به عنوان مثال، شما میتوانید اینترنت را به عنوان بزرگترین WAN در کل دنیا در نظر بگیرید. بیشتر شبکههایی از این نوع، زمینههای تجاری، دولتی و آموزشی استفاده میشوند.
مزایای شبکه گسترده چیست؟
- قابل استفاده در منطقه جغرافیایی وسیع
- قابل استفاده بین چند شهر
- عدم نیاز به خرید سرویس ایمیل، فایل یا سرورهای پشتیبان
- عملکرد آنلاین در سیستم (به روز رسانی دادهها در کمترین زمان)
- استفاده از برنامههای وب مانند تلگرام، Whatsapp و Skype و … جهت ارسال پیام
- قابلیت به اشتراک گذاری نرم افزار و انواع فایل
- پهنای باند بالا
شبکه کلان شهری یا MAN (Metropolitan Area Network)
همانطور که از اسم این شبکه مشخص است، شبکه کلان شهری از چند شبکه محلی تشکیل شده و دارای برد زیادی است. در حالت کلی، معمولا دولتها از این شبکه جهت برقراری ارتباط با شهروندان و سایر سازمان ها استفاده میکنند. در شبکه کلان شهری یا MAN ، بسیاری از LAN ها از طریق خط مبادله تلفنی به یکدیگر وصل میشوند.
متداولترین پروتکلهای موجود در این شبکه عبارت هستند از: MAN RS-232 ، Frame Relay ، ATM ، ISDN ، OC-3 ، ADSL .
کاربرد شبکه کلان شهری یا MAN چیست؟
- برقراری ارتباط بانکها در یک شهر
- قابل استفاده در سیستم رزرواسیون هواپیمایی
- برقرای ارتباط در بخش های مختلف یک دانشگاه
- و …
نتیجه گیری
با توجه به مطالبی که در این مقاله در رابطه با انواع شبکههای کامپیوتری بیان شد، میتوان گفت هر مجموعهای که بیش از ۱ کارمند دارد، برای برقراری ارتباط بین بخشهای مختلف، نیاز به ایجاد چنین زیرساختی دارد. چرا که با استفاده از شبکه کامپیوتری ، میتوان انواع دادهها را در کمترین زمان، با بالاترین سرعت و امنیت انتقال داد. در صورتی که شما هم قصد شبکه سازی سیستمهایتان را دارید، میتوانید انجام این کار را به متخصصین امداد آی تی بسپارید.
تعقیب
[…] این شبکهها هم می توان به راحتی زندگی کرد؟ در حال حاضر شبکههای کامپیوتری به یکی از موفقترین راههای به اشتراک گذاری اطلاعات […]
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.