شبکه domain چیست؟
شبکه دامین چیست؟ آیا تا به حال با کامپبوتری کار کردهاید که محدودیت داشته باشد و نتوانید اطلاعات کاربری شخصی یا حتی تنظیمات شخصی خود را در آن اعمال کنید؟ در صورتیکه با این نوع از سیستمها کار کرده باشید، بنابراین با کلمه شبکه domain آشنایی خواهید داشت. این نوع از شبکهها معمولا در سازمانها یا شرکتهای بزرگ همچون شبکههای شرکتی، شبکههای مدرسه و شبکههای دولتی مورد استفاده قرار میگیرند. در صورت علاقه به آشنایی بیشتر با شبکه domain و نصب و راه اندازی شبکه در سازمانها با ما در ادامه این مقاله همراه باشید.
شبکه domain
شبکه domain به منظور مدیریت تعدادی رایانه و کنترل آنها از یک مکان مورد استفاده قرار میگیرد. دامین ها که عملکرد Cient-Server دارند، معمولاً از رایانههایی در همان شبکه محلی تشکیل شدهاند، به این کامپیوترهای مرکزی سرور نیز گفته میشود. سرور در واقع نقش کنترل دیگر سیستمها یا کلاینتها را در شبکه دارد. رایانههای متصل به یک دامین میتوانند ارتباط خود را با کنترل کننده دامین خود از طریق VPN یا اتصال اینترنتی ادامه دهند. این امر به مشاغل و مدارس این امکان را میدهد تا از راه دور لپ تاپهایی را که در اختیار کارمندان و دانشجویان خود قرار میدهند، مدیریت کنند.
هنگامی که یک کامپیوتر به یک دامین متصل میشود، اطلاعات کاربری و دیگر اطلاعات آن نیز روی سرور ذخیره میشود و علاوه بر آن حتی امکان محدود شدن سیستم نیز توسط سرور وجود دارد. بنابراین وقتی وارد یک رایانه در آن دامین میشوید، کامپیوتر نام و رمز ورود کاربر را با کنترل کننده دامین تأیید میکند. این بدان معناست که میتوانید با همان نام کاربری و رمز عبور در هر رایانهای که به دامین متصل شده، وارد شوید و نام کاربری و رمز اختصاصی برای ورود نخواهید داشت.
مدیر شبکه میتواند تمامی قوانین و تنظیمات مرتبط به گروه را در کنترلر دامین تغییر دهد. هر رایانهای در دامین این تنظیمات را از کنترل کننده دامین دریافت میکند و از هرگونه تنظیمات شخصی سازی توسط کاربران در رایانههای شخصی جلوگیری خواهد کرد. همه تنظیمات از یک مکان واحد کنترل میشوند. از این رو شما مجاز نخواهید بود بسیاری از تنظیمات سیستم را در رایانه متصل به یک دامین تغییر دهید.
به عبارت دیگر، وقتی کامپیوتر بخشی از یک شبکه domain باشد، توسط سرور مرکزی مدیریت و تنظیم خواهد شد. این نکته را به یاد داشته باشید که شبکههای دامین بر رایانههای شخصی موجود در شبکه کنترل و نفوذ دارند و نه شخصی که از این رایانهها استفاده میکند.
از آنجا که دامینها برای کاربران خانگی در نظر گرفته نشدهاند، فقط رایانهای که نسخه Windows یا Professional یا Enterprise را فعال کرده است، میتواند به یک دامین بپیوندد. دستگاههای دارای Windows RT نیز نمیتوانند به دامینها بپیوندند.
یکی از بزرگترین مزایای دامینها سهولت کنترل رایانهها به طور همزمان است. بدون دامین، کارکنان فناوری اطلاعات مجبور به کنترل و مدیریت هر رایانه در شرکت به صورت جداگانه میباشند. این کار به معنای پیکربندی تنظیمات امنیتی، نصب نرم افزار و مدیریت حسابهای کاربر به صورت دستی است. اگرچه این کار برای یک شرکت کوچک به راحتی قابل انجام است، اما برای یک مقیاس بزرگ مانند سازمانها به سرعت غیر قابل کنترل میشود.
آیا کامپیوتر من بخشی از یک دامین است؟
در صورتیکه علاقه به داشتن یک شبکه domain دارید، میتوانید یک کنترلر دامین در خانه تنظیم کنید، اما هیچ دلیلی برای این کار وجود ندارد مگر اینکه واقعاً نیاز به کسب تجربه داشته باشید. اگر از رایانه در محل کار یا مدرسه استفاده میکنید، احتمالاً کامپیوتر شما بخشی از یک دامین است. در صورتیکه لپ تاپی از محل کار یا مدرسه به شما داده شود نیز امکان دارد بخشی از یک شبکه دامین باشد.
در صورتیکه به متصل بودن کامپیوتر خود به شبکه دامین شک دارید، ابتدا باید Control Panel را باز کنید، سپس روی گزینه System and Security و بعد System کلیک کنید. به قسمت Computer name, domain and workgroup settings توجه کنید، اگر ” Domain” میبینید: به دنبال نام دامنه ، رایانه شما به یک دامنه ملحق میشود.
در صورتیکه به دامین بودن رایانه خود شک دارید، ابتدا باید Control Panel را باز کنید، سپس روی دسته System and Security و پس از آن روی System کلیک کنید. در آخر به قسمت Computer name, domain and workgroup settings توجه کنید. اگر گزینه “domain” را مشاهده میکنید، بنابراین رایانه شما متصل به یک شبکه domain است. اما در صورتیکه گزینه ” Workgroup” را مشاهده میکنید، رایانه شما به یک workgroup متصل است.
تفاوت شبکه domain و Workgroups
به صورت کلی میتوان گفت که هر رایانه ویندوز که به یک دامین نپیوندد، بخشی از یک Workgroups است. Workgroups گروهی از رایانهها در همان شبکه محلی است. در Workgroups بر خلاف دامین، هیچ رایانهای کنترل نمیشود و همه رایانهها به صورت یکسان به یکدیگر پیوستهاند و علاوه بر آن یک به رمز عبور نیاز ندارد.
شبکه یک سیستم پیچیده است، بنابراین نیاز به یک پشتیبانی دائمی دارد که همواره سخت افزار و نرم افزار شبکه را بررسی کند. از این رو در صورتیکه در طراحی شبکه یا نصب و راه اندازی شبکه با مشکل مواجه شدید، میتوانید به راحتی در هر ساعت از شبانه روز با امداد آی تی ۷۲۴، یکی از قویترین تیمهای خدمات پشتیبان شبکه در تهران تماس بگیرید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.